Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

 

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma osnovan je kao nova sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli odlukom Senata od 9. srpnja 2012. godine. Okuplja djelatnike raznih sveučilišnih sastavnica i umrežava znanstvenike koji dijele zanimanje za istraživanje razdoblja socijalizma i postsocijalizma te socijalističke i komunističke ideologije i teorije. Znanstveno-istraživački rad odvija se u okviru područja humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, posebno na sljedećim humanističkim i društvenim poljima: povijest, etnologija i antropologija, filologija i znanost o umjetnosti.

Znanstveni projekti i međunarodna projektna suradnja, izdavačka djelatnost u CeKaPISarnici koju čini niz monografija i zbornika, dvogodišnji znanstveni skup Socijalizam na klupi sa stotinu sudionika, ljetna Doktorska radionica s doktorandima i iskusnim predavačima, mreža suradnika i kanali za širenje informacija te program javnih predavanja, tribina i predstavljanja knjiga već niz godina djelatnost CKPIS-a čine prepoznatljivom u hrvatskom i inozemnom okruženju, a pulsko Sveučilište nezaobilaznom točkom za istraživače jugoslavenskoga socijalizma i srodnih tema.

Najavljujemo u 2021. godini:
Ljetni semestar CKPIS-a: sedam javnih predavanja (ožujak-lipanj)
7. Doktorska radionica: Mikrohistorija socijalizma (kolovoz)
5. Socijalizam na klupi: Antifašizam (rujan-listopad)
 

     

  

  


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma
Zagrebačka 30
52100 Pula
Hrvatska
ckpis@unipu.hr

 


Ljetni semestar CKPIS-a

Ljetni semestar CKPIS-a

Igor Duda

Poslije Zimskog semestra CKPIS-a, najavljujemo ciklus novih sedam javnih online predavanja. Program Ljetnog semestra CKPIS-a objavljen je na stranici Događanja . Predavanja će biti moguće pratiti izravno ulaskom u virtualnu dvoranu. Dobrodošli!

Agustín Cosovschi: Jugoslavija,...

Agustín Cosovschi: Jugoslavija, Latinska Amerika i Pokret nesvrstanih

Igor Duda

Posljednji predavač u Zimskom semestru CKPIS-a bit će Agustín Cosovschi, poslijedoktorand na projektu Dissinvent i gostujući predavač na Katoličkom sveučilištu u Lilleu i Sveučilištu u Parizu, koji se bavi političkom i intelektualnom poviješću Hladnog rata i jugoistočne Europe. Govorit će o jugoslavenskim nastojanjima za uspostavom tješnjih odnosa s latinoameričkim zemljama, posebno Čileom, i tamošnjim lijevo orijentiranim organizacijama tijekom 1950-ih i 1960-ih. Politika nesvrstanosti Jugoslaviji je u tome bila i pomoć i smetnja. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 27. siječnja 2021., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u...

Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnog rata

Igor Duda

Vladimir Unkovski-Korica, predavač u području srednjoeuropskih i istočnoeuropskih studija na Sveučilištu u Glasgowu i autor knjige The Economic Struggle for Power in Tito’s Yugoslavia: From World War II to Non-Alignment (2016), predzadnji je gost Zimskog semestra CKPIS-a. Na temelju svojih istraživanja, provedenih za vrijeme boravka na Centru za napredne studije jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Rijeci, održat će predavanje o ulozi gradova u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnoga rata. Ukazat će na razvijeno međunarodno umrežavanje gradova i općina te uspostavu bilateralnih odnosa koji nisu nužno slijedili državnu vanjsku politiku i ideju nesvrstanosti. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 13. siječnja 2021., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Newsletter no. 50

Newsletter no. 50

Igor Duda

Poslije četiri godine izlaženja CKPIS-ov mjesečni Newsletter stigao je do pedesetog broja. Pokrenuli smo ga u studenom 2016. i otada su ga pripremali Saša Vejzagić (brojevi 1-30, do travnja 2019.), Anita Buhin (od broja 32, od lipnja 2019.) i Igor Duda (pokretanje, web i od br. 6 iz travnja 2017. rubrika o događanjima u CKPIS-u). Krajem svakog mjeseca pretplatnici novi broj dobivaju u svoj inbox, a svima ostalima dostupan je na mrežnim stranicama . Hvala vam na čitanju i nadamo se da ćemo i ubuduće prenositi mnogo dobrih vijesti.

Radovi sa Socijalizma na klupi u...

Radovi sa Socijalizma na klupi u časopisu History in Flux

Igor Duda

Objavljen je History in Flux (2, 2020), novi broj časopisa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli, čiji su urednici Igor Duda i Robert Kurelić. Časopis donosi pet radova s posljednjeg skupa Socijalizam na klupi: Kontinuiteti i inovacije (Pula, 2019), čiji su autori Péter Vukman, Lenka Krátká, Juliette Ronsin, Smiljana Milinkov i Andrew Hodges. Članci su dostupni na Hrčku .

Brigitte Le Normand: Rijeka in Flux

Brigitte Le Normand: Rijeka in Flux

Igor Duda

Brigitte Le Normand, izvanredna profesorica povijesti na Sveučilištu British Columbia Okanagan, autorica studija o urbanizaciji i migracijama radnika u socijalističkoj Jugoslaviji te voditeljica projekta „Rijeka in Flux: granice i urbane promjene poslije Drugog svjetskog rata“, peta je gošća Zimskog semestra CKPIS-a. Održat će predavanje „Using technology to engage publics on complicated histories: the Rijeka in Flux app.“ kojim će predstaviti rad na interdisciplinarnom projektu te aplikaciju koja pomaže u razumijevanju povijesti Rijeke i omogućuje interakciju s prošlošću grada. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 16. prosinca 2020., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a